Ciąża

Jak powinna wyglądać dieta w cukrzycy ciążowej?

Cukrzyca jest chorobą, która może dotknąć każdą kobietę w ciąży. Prawidłowa dieta ma wtedy ogromne znaczenie zarówno dla zdrowia mamy, jak i dla rozwoju jej dziecka. Jakie są najważniejsze zasady diety w cukrzycy ciężarnych?

Czym jest cukrzyca ciążowa?

Cukrzyca ciążowa jest formą cukrzycy, która występuje u ciężarnych. Charakteryzuje się wysokim poziomem cukru we krwi, który występuje w trakcie ciąży i zazwyczaj ustępuje po urodzeniu dziecka. 

Kobiety z cukrzycą ciążową są narażone na większe ryzyko powikłań podczas ciąży, takich jak stan przedrzucawkowy, przedwczesny poród, a także na rozwój cukrzycy typu 2 w późniejszym życiu. 

Zwykle dolegliwość ta leczona jest za pomocą kombinacji diety, ćwiczeń i ewentualnie leków, zależnie od stopnia zaawansowania oraz współistnienia innych chorób.

Cukrzyca ciężarnych – czy dieta jest konieczna?

W dolegliwości jak cukrzyca ciążowa dieta odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ ma ona wpływ na zdrowie matki i dziecka.

U kobiet z cukrzycą ciężarnych zalecana jest specjalna dieta cukrzycowa. Pomaga ona w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, dostarczaniu właściwej ilości energii, umożliwia utrzymanie odpowiedniej masy ciała, a także zmniejsza ryzyko powikłań podczas ciąży. 

Dieta jest zatem kluczowa, natomiast dodatkowo wskazane są regularna aktywność fizyczna i prowadzenie zdrowego trybu życia. Zaleca się także regularne monitorowanie poziomu cukru we krwi oraz poziomu ciał ketonowych w moczu porannym. 

Dieta w ciąży – cukrzyca ciążowa

Podstawowe zalecenia dla kobiet, u których rozwinęła się cukrzyca ciążowa – dieta powinna spełniać poniższe warunki:

  • Dieta powinna dostarczać od 1500 do 2400 kcal dziennie, zależnie od zapotrzebowania kalorycznego.
  • Posiłki powinny zawierać łącznie około 40-50% węglowodanów, 20-30% tłuszczów oraz 20% białek.
  • Należy jeść od 5 do 8 mniejszych posiłków dziennie, aby nie dopuszczać do nadmiernych wahań poziomu cukru we krwi.
  • Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe od 2-3 godzin.

Można również skorzystać z pomocy dietetyka, aby opracować plan posiłków, który będzie dopasowany indywidualnie do potrzeb i preferencji.

Co jeść w cukrzycy ciążowej?

Kobietom z cukrzycą ciążową zaleca się przestrzeganie zasad zdrowej diety o niskiej zawartości cukru i węglowodanów oraz bogatej w warzywa, produkty pełnoziarniste, chude białka i zdrowe tłuszcze. Gdy wskazana jest odpowiednia dla dolegliwości jak cukrzyca ciążowa dieta, co jeść?

Zalecana dieta – cukrzyca ciążowa:

– Warzywa, szczególnie warzywa niskowęglowodanowe, takie jak brokuły, szpinak, kalafior, kapusta, ogórek świeży i kiszony, papryka, pomidor, por, cebula, cukinia, rzodkiewka, sałata.

– Owoce o niższej zawartości cukru, takie jak jagody, maliny, wiśnie, jabłka i owoce cytrusowe.

– Produkty z pełnego ziarna, takie jak pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, makaron razowy, komosa ryżowa, otręby i brązowy ryż.

– Mięsa, takie jak ryby morskie, kurczak, indyk, chude wędliny. Najlepiej przygotowywać mięsa przez duszenie, pieczenie, grillowanie albo gotowanie.

– Źródła zdrowych tłuszczów, takie jak awokado, orzechy, nasiona, oliwa z oliwek i inne oleje roślinne.

– Niskotłuszczowe i niskocukrowe produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny, kefir, naturalna maślanka, twarogi i sery twarogowe.

– Napoje, takie jak słaba herbata czarna, herbata zielona, niegazowana woda mineralna, herbata owocowa bez cukru.

Cukrzyca ciążowa – czego unikać?

Jeśli celem jest zdrowa dieta w ciąży, cukrzyca ciążowa wymaga wyeliminowania produktów bogatych w cukry, tłuszcze nasycone i sód.

Produkty odradzane kobietom z cukrzycą ciążową:

  • Słodycze, takie jak ciasta, ciasteczka, cukierki i inne.
  • Słodkie napoje, takie jak napoje gazowane i soki z dużą ilością cukrów, także naturalnych.
  • Pokarmy bogate w węglowodany, takie jak biały chleb, zwykły makaron i biały ryż.
  • Smażone potrawy, takie jak frytki czy smażone mięsa.
  • Przetworzona żywność i fast-foody.
  • Mięsa o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak wieprzowina, wołowina, kiełbasa, tłuste wędliny.
  • Pełnotłuste produkty mleczne, takie jak masło, sery żółte, tłuste serki, śmietana.
  • Pokarmy bogate w sól.

Jakie mogą być konsekwencje cukrzycy ciążowej?

Potencjalne komplikacje dla matki obejmują zwiększone ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi i stanu przedrzucawkowego, a także większe ryzyko przedwczesnego porodu i przeprowadzenia cesarskiego cięcia. Zwiększa ona także ryzyko nietrzymania moczu – wtedy warto stosować dyskretne wkładki chłonne.

W przypadku dziecka cukrzyca ciążowa zwiększa ryzyko nadmiernej masy urodzeniowej, co może utrudnić poród i zwiększyć ryzyko jego powikłań. 

Ponadto niemowlęta urodzone przez matki z cukrzycą mają zwiększone ryzyko wystąpienia niskiego poziomu cukru we krwi (hipoglikemii) w ciągu pierwszych kilku dni po narodzinach, a także większe ryzyko wystąpienia otyłości i cukrzycy typu 2 w późniejszym życiu.

Sprawdź również nasz artykuł na temat infekcji intymnej w ciąży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *